Slide 4

PIOENROZEN EN SNIJHEESTERS

DE MOOISTE BLOEMEN

Slide 3

PIOENROZEN EN SNIJHEESTERS

DE MOOISTE BLOEMEN

Slide 2

PIOENROZEN EN SNIJHEESTERS

DE MOOISTE BLOEMEN

Slide 1

PIOENROZEN EN SNIJHEESTERS

DE MOOISTE BLOEMEN

snijheesters

Viburnum Opulus Roseum

Viburnum Opulus Roseum, ofwel Sneeuwbal. De Roseum is familie van de Compactum. Rond half april kunnen wij de eerste bloemen oogsten die dan lichtgroen tot geelwit van kleur zijn. Als we ze vol tot bloei zouden laten komen, zouden het grote witte bollen worden. Dit is echter niet bevorderlijk voor het vaasleven zodat wij ze dus net iets eerder oogsten. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de Sneeuwbal dienen ze niet te vroeg (lees ’te groen’) geoogst te worden. De Roseum moet in de vaas voorzien worden van snijheestervoeding.

Viburnum Opulus Compactum

Viburnum Opulus Compctum staat ook bekend onder de naam Gelderse roos. Als men lang genoeg wacht komen er prachtige rode bessen aan. Vogels zijn niet wild op deze bessen, dus je hoeft dan ook niets te doen om ze te beschermen. Voordat ze naar rood doorkleuren hebben ze al een prachtige oranje kleur, welke ook mooi is om te oogsten.

Compactum is een soort die een jaar nodig heeft om te groeien en het daarop volgende jaar om bessen te geven. De bloemen zitten er rond mei/juni aan en bestaan uit grote schermen met kleine bloemen, omrand door grotere bloemen . De kleine bloemen geven de uiteindelijke bessen. Als de bloemen bloeien ruiken ze heerlijk.

Hypericum

Hypericum, ook wel bekend onder de naam Sint Janskruid of hertshooi. Het heeft zijn oorsprong in Europa. De soorten die wij telen zijn van de wilde variant afgeleid middels veredeling. De bessen van deze soorten zijn groter als van de wilde soort. De originele hypericum zie je nog regelmatig langs de wegkant in het wild staan. De plant dankt haar naam Sint Janskruid aan het feit dat zij rond 24 juni (Sint Jan) bloeit. De wilde variant zou medicinale werkingen hebben.
Wij oogsten deze bessen vanaf half juli.

Bij ons staan de volgende soorten:

  • Hypericum Inodorum Magical Beauty Dit is een roze tot zalmkleurige variant.
  • Hypericum inodorum Magical Red Fame Dit is een rode variant.
Hypericum Inodorum Magical Red Fame

Skimmia

Skimmia is een overblijvende groenblijvende plant. Er zijn zo ongeveer 7 tot 8 soorten die in het algemeen afkomstig zijn uit Oost-Azië. Wij telen hier twee soorten van. De Skimmia is een schaduwplant en wordt door ons in de zomer dan ook in de schaduw gehouden. In het najaar mag de zon zich nog laten zien en zorgt bij de rode variant dan voor een intensere kleur. Tussen de Skimmia’s lopen bij ons kippen om de grond los te houden en schadelijke insecten op te eten. Wij oogsten de bloemtrossen tussen oktober en februari. De niet-geoogste bloemen gaan in het voorjaar bloeien en verspreiden dan een heerlijke geur. Hommels en bijen vliegen graag op Skimmia’s.  

Bij ons op het bedrijf staan de volgende soorten:

•   Skimmia Japonica Rubinetta Deze is rood van kleur.
•   Skimmia Confusa Kew Green Deze is wit met een gele waas van kleur.

Bekijk onze snijheesters – Skimmia

Skimmia Confusa Kew Green
Skimmia Japonica Rubinetta

Ilex Meserveae

Ilex Meserveae is een bladhoudende hulst. De bladeren van de bij ons geteelde soorten zijn niet scherp prikkend. Deze soort heeft zijn oorsprong in Amerika en is een niet besdragende soort. De Ilex heeft een mooie groen tot blauw-groene kleur. Ieder jaar rond december worden alle takken gemaaid, waarna er in het voorjaar weer nieuwe takken groeien.

Bij ons staat de soort: 

•   Ilex Meserveae Blue Prince
•   Ilex Meserveae Blue Fantasy

Bekijk onze snijheesters – Ilex Meserveae

Ilex Meserveae Blue Fantasy

Exochorda Racemosa

Exochorda Racemosa Magical Springtime, of te wel Parelstruik, geeft in mei/juni witte bloemen. Men noemt haar ook wel parelstruik, omdat de bloemen voordat ze open gaan net op kleine parels lijken.

Myrica Gale (Gagel)

Myrica Gale is ook wel bekend onder de naam Gagel. Gagel komt oorspronkelijk voor in het Noorden en Westen van Europa en het Noorden van Amerika. Het is een bladverliezend gewas voorzien van katjes. De periode dat wij deze oogsten is in januari / februari. In de zomer, als de planten bladeren hebben en groeien, geven ze een heerlijke zoete geur af. Men zegt dat Gagel insecten uit de buurt houdt.  Gagel groeit op vochtige tot natte voedingsarme grond. Het betreft een beschermde teelt die met een vergunning uit de natuur wordt geoogst, of als cultivar wordt gekweekt.

Vroeger werd er op grotere schaal gagel in bier gebruikt in plaats van hop, tegenwoordig op kleine schaal.

Symphoricarpos

Symphoricarpos, ofwel sneeuwbes. Sneeuwbessen hebben hun oorsprong ten oosten van de Rocky Mountains in Amerika, tot ver in het oosten van Canada. In het voorjaar lopen de planten uit waarna er rond mei/juni trossen met kleine bloemen komen. Bijen en hommels helpen ons hier met de bestuiving waardoor er trossen met mooie bessen aankomen. Vanaf half augustus kunnen we dan daar de takken van gaan oogsten. Bij ons staan de volgende soorten (in volgorde van oogstbaar) :

•   Magical Avalanche een soort met grote witte bessen
•   Magical Melody een soort met donker roze bessen. Als deze vol zijn maken ze een twee-kleurige indruk
•   Magical Joy een soort met een zacht-roze bes die ook een twee-kleurige indruk kan geven als deze voldoende volgroeid is.
•   Magical Mandy een soort met zacht-roze enkelkleurige bessen.
•   Magical Treasure een soort met donker-roze/ paars kleurige bessen. Dit is de donkerste soort in ons assortiment.
•   Magical Lemon Lime een soort met groen-wit tot witte bessen.

Bekijk onze snijheesters – Symphoricarpos

Symphoricarpos Magical Joy
Symphoricarpos Magical Lemon Lime
Symphoricarpos Magical Treasure
Symphoricarpos Magical Mandy
Symphoricarpos Magical Avalanche
Symphoricarpos Magical Melody

Ilex Verticilata

Ilex Verticilata, ook wel bekend onder de naam winterbes, heeft zijn oorsprong in Noord-Amerika en Canada/New Foundland. Rond mei/juni bloeien ze met kleine witte bloemen. Bijen zorgen voor de bestuiving waardoor er mooie bessen aan komen. Het is een bladverliezende hulst waardoor er in de winter schitterende takken met bessen geoogst kunnen worden. Je moet de bessen echter wel beschermen tegen de vogels want deze zijn er dol op. Je hebt mannelijke en vrouwelijke planten nodig. Alleen de vrouwelijke geven bessen. Het jaar na de oogst heeft de plant nodig om nieuwe takken te vormen die het jaar erop weer geoogst kunnen worden. Als het blad nog niet van de struiken is, kunnen we ze na het oogsten helpen door ze nat te maken en onder plastic te leggen totdat het blad er vanaf is. De bessen blijven gewoon zitten. De periode van levering/oogst bij ons is vanaf half oktober tot midden december.

Wij hebben de volgende soorten;

•   De Magical Berry is een mooie rode variant die we ieder jaar hebben.
•   De Magical Times is een oranje soort die we het ene jaar hebben.
•   De Magical Winter Gold is een zacht oranje/ zalm-kleurige soort die we het andere jaar hebben.

Bekijk onze snijheesters – Ilex Verticilata

Ilex Verticillata Magical Times
Ilex Verticillata Magical Berry
Ilex Verticillata Magical Winter Gold